Hogyan válasszunk jó bukósisakot?

A minap néhány barátommal találkoztam, majd egy érdekes téma került terítékre. Az egyikük nem rég vásárolta meg élete első motorját, és elmesélte milyen nehezen sikerült bukósisakot választania. Ennek kapcsán került elő az alábbi kérdés, hogy hogyan döntenek arról az emberek, hogy melyik a számukra legmegfelelőbb sisak. Számos ötletet adtak egymásnak és persze nekem is, hogy mi alapján kellene választanunk, ha egyszer bukósisak vásárlásra kerülne a sor. Felvetődött az a kérdés is, hogy vajon a drágább a jobb? Vagy elegendő az egyszerűbb kínai piacon vásárolt bukósisak is? Mik a legfontosabb szempontok, ami alapján döntenünk kell, hogy melyik is legyen a kiválasztott?

bukosisak tesztAbban mindannyian egyetértettünk, hogy az egyik fő szempont a biztonság, amit egyből utána követ a kényelem, ezen kívül elhangzott még egy-két személyes elvárás is. Az is szóba került, hogy vajon mi alapján tesztelik a bukósisakat, és ezek a tesztek vajon segítenek-e a megfelelő sisak kiválasztásában? Rá is kerestünk és találtunk is egy oldalt, ahol a bukósisak tesztről  írnak.

A cikk megemlíti, hogy a bukósisak tesztek egyik legfontosabb szempontja, hogy árkategóriától függetlenül a bukósisakoknak meg kell felelnie az ECE 22.05-ös európai szabványnak, ami nagyon fontos elvárás a biztonság szempontjából. Tehát, ha olcsóbb sisakra is esik a választásunk és nincsenek más elvárásaink a kiszemelt sisakunkkal szemben, ezt a kritériumot mindenképp vegyük alapul.

Ha még mindig nem sikerült a választás a fent említett oldalon ajánlást tesznek a Sharp bukósisak tesztről, ami jóval részletesebb, mint a mások európai szabvány.