Az új házunkhoz tisztában kellett lenni a napelem rendszer árakkal!

Nagyjából öt évet töltöttem én és a barátnőm külföldön, egy szállodában. Ez jól hangzana, de munkával töltöttük ezt az időt. Egy elég profi kis cég szervezett minket oda Tirol térségébe. Bár annyira nem kell sajnálni ezt, hogy dolgozni voltunk kint, mert sikerült elég szépen megnövelni a közös kasszánk méretét. Ez annyira jól sikerült, hogy hazaköltözésünk után már tudtuk is tervezni a családi házunk felépítését és persze bele a kis családot!

Nem tudtuk még hogyan vágjunk bele, azt tudtam, hogy kihez forduljak segítségért. Szerencsére volt egy régi jó barátom, aki mesterfokon értett a házépítéshez és a lakberendezéshez. Fel is vettem vele a kapcsolatot, és meg nyugodt kávézóba szerveztem le az első találkozásunkat, hogy mindent meg tudjunk nyugodtan és jól tervezni. A párom nem tudott velünk jönni, csak elmondta az ő elképzeléseit én pedig annak fényében vázolhattam fel a jövőbeli otthonunkat. Minden zökkenőmentesen ment és egy 2 órányi eszmecsere után fel lett vázolva egy elfogadható terv.

Amiben biztosak voltunk, hogy a háznak két szintesnek kell lennie, ez így is lett. A bejárati ajtón beérve toppanunk egy pici kis előszobába, amiből balra nyílik egy mosdóhelyiség. Előre van az amerikai konyhás nappali, jó nagy térrel, hogy mindenféle luxuscikkel majd jól telepakoljuk. Például egy csocsó asztallal, bár tudom, hogy ezt úgy sem engedik majd meg az asszony… Ebből a térből vezet fel egy lépcső az emeletre, és ki a teraszra, ahol majd a grillhúsok fognak sülni. A felsőszinten 4 szoba lesz. Rögtön ahogy felérünk a lépcsőn, szembe velünk egy fürdőszoba, tőle balra a hálószoba, jobbra pedig 2 kisebb szoba, ami majd a gyerek, gyerekeké lesz. Természetesen garázs és egy akkora kert, hogy egy kis mopsz jól kitudja magát szaladgálni és a rendbetartása se legyen túl nehéz!

A házat teljes mértékben okossá tennénk, ezért a barátom ajánlotta, hogy a tetőre telepítsünk napelemet, mert jövőre nézve hasznos befektetés és ráadásul, az a környák ahova építkeznénk elég tehetős és a szomszédok figyelnek arra, hogy ki költözik melléjük és egy napelem rendszer biztos pozitív benyomást tenne bennük. Ami még mellette szól, hogy esztétikusan néz ki a házon.

Egyet értettem azzal, hogy felelős és hasznos döntés lenne a napelem a házon, de azért ezt át kell tárgyalni a párommal, mert nem vagyok, vagyunk jártasak a témában és félő, hogy nagyon megemeli az építkezésre szánt összeget.

Erre is volt válasza a kivitelezőnknek. Adott egy honlap címet ahol ”mindent is” meg lehet tudni a fotovoltaikus rendszerekről. Hozzá fűzte azt is, hogy elég szép támogatásokat lehet igényelni állam bácsitól, ezért vígan kifizethető a napelem rendszer ár.

Végül abba maradtunk, hogy ezzel még várjunk, mert hosszabb átrágást igényel az ügy.

Párommal mindent átbeszéltünk, ami történt a kis randin az építésszel és hál istennek nem kaptam fejmosást, hogy valami nem mondtam, vagy rosszul mondtam. Aztán megemlítettem neki a napelemet, hogy mit szólna hozzá.

Váratlanul ért a lelkesedése és az öröme. Mondta, hogy ha van rá mód és még támogatást is lehet rá szerezni természetesen.

Ő úgy tudja, hogy ezeknek a panelek élettartama olyan 30-40 év szóval a nyugdíjas évekre már nem lesz vele gond, amikor a gyerekek úgy is egy öregotthonba dugnak be minket. Mindezek mellett a rezsit az valóban szép mértékben csökkentené és a környezettudatosság sem elhanyagolható szempont! Szerinte, ha minden ember a saját környezetét varázsolja természetbarátra, akkor megoldódnának a globális gondok.

Ezeket az érveket hallva, még aznap este megírtam a barátomnak, aki a házunkat építi majd fel, hogy számoljon a napelemekkel, mert kellenek a házra! A támogatásnak utánanézünk, de ha nem is kapnánk, akkor is vállaljuk az anyagi terhet, mert csak pozitív hozadéka van.

Pozitívan állunk a jövő elé, a biztos anyagi háttér egy szép családi házat és egy zöldebb bolygót hoz nekünk el a napelem rendszerek segítségével!