Kompakt konyha gázpalackkal

Egyre nehezebb dolga van azoknak az embereknek, akik gázpalackkal akarják a konyhájukban megoldani a főzést. Pedig szerintem igenis van létjogosultsága – mivel együtt szoktam használni elektromos és gázlángos főzőlapot, ezért elég sokáig elég szokott lenni számomra egy palack. Ha ezt vezetékes gázból próbálnám megoldani, akkor pedig ott lenne mellé a havi kötelező minimális összeg, amit be kell fizetnem a számlámon, csak azért, mert „megvan a lehetőségem, hogy használjam”. Na, ebből én nem kérek. Inkább végigmegyek a lakberendezésnek azon a szenvedésén, hogy valahova el kell rejtenem egy palackot.

Mikor azt mondom, hogy ez egy szenvedés, akkor persze komolyan is gondolom – ha valaki feltalált már egy módot arra, hogy hogyan helyezzünk el egy gázpalackot annak minden speciális igényét figyelembe véve, az most szóljon, mert nekem még nem sikerül! Az első megkötés, hogy nyilván a tűzhely közelével kell számolnunk, hisz azt akarjuk működtetni. A második, hogy legyen jól elrejtve, hisz egy gázpalack nem túl szép látvány a maga fényes színével és otromba alakjával. díszíteni nem igazán lehet, hisz az, ha rárakunk valamit, az veszélyes, úgyhogy a legjobb lenne egy kis, zárt helyre bedugni…

És itt kerülnek elő azok a dolgok, amik valójában a problémát okozzák. Az, hogy egy gázpalackot nem lehet csak úgy egyszerűen eldugni, rápakolni sok mindent, eltakarni, mert annak a tárolása nagyon is veszélyes és sok megfontolást igényel. Egy Pb palack ugyanis fokozottan tűz- és robbanásveszélyes, nem lehet semmilyen ütésnek, fizikai hatásnak, tűznek kitenni, érzékeny a hőmérsékletváltozásra, és egy kis helyre bedugva baleset esetén olyan hatalmas robbanást produkálhat, mintha egy második világháborús gránátot tartogatnánk a konyhánkba. Egy szóval: nagyon óvatosan kell vele bánni.

És ha már meg is találnánk neki a tökéletes helyet, gondoljunk arra, hogy valószínűleg rövidebb-hosszabb időközönként ki is kell cserélnünk, ami azt jelenti, hogy ha jól beágyazzuk egy hozzáférhetetlen helyre, akkor a magunk dolgát nehezítjük meg. Hisz senkinek sincsen kedve egy ebédet azzal főzni, hogy bekúszik egy kis szekrénybe, egy több tíz kilós palackot kiráncigál, majd betol egy másikat a helyére, közben ügyeskedve, hogy a sapkát eltávolítsa, a reduktort felhelyezze, biztonságosan, szivárgásmentesen… De ehhez hozzátartozik az is, hogy ismernünk kell egy rendes gázcseretelepet, ahonnan tudjuk, hogy mindig hozzá tudunk jutni új gázpalackhoz, ha az előző elfogyott. Ez pedig jobb, ha a lakásunk közelébe van, vagy lehetséges házhozszállítással gázpalackot hozatni, különben néhány előre be nem tervezett hosszú kiruccanásban biztosan részünk lesz.

Fontos az is, hogy a lakásunkban tudjunk biztonságosan tárolni tartalék gázpalackot is, hogyha az előző kifogyna, akkor ne álljunk meglőve, anélkül, hogy tudnánk, hova forduljunk – mert mondjuk épp a család jön hozzánk egy vasárnapi ebédre egy órán belül. Itt már kevésbé kell odafigyelnünk azokra a tényezőkre, amiket az előbb felsoroltunk, mert nyilván egy tartalékot már rejthetünk a pincénkbe is, de azért még ez is egyre több megfontolandó szempontot jelent.

Ezeket mind végignézve úgy vélem, a gázpalackok egy modern lakás berendezésének nehéz pontjai lehetnek. Én most fogok Budapestre költözni, és egyáltalán nem dolgoztam ki még minden részletét annak, hogy hogyan lesz megoldva ez a kérdés. Az azonban biztos – főleg, hogy tudom, hogy a beszerzést meg tudom oldani -, hogy a gázpalack maradni fog a konyhámban.