A lakásfelújítás legalább akkora falat, mint a ruha kiválasztása a menyasszonynak

Az ember mindig arra törekszik, hogy a lakását minél otthonosabban rendezze be, de persze emellett nagyon fontos a praktikum. Egy idő után aktuális lesz a felújítás is, vagy van, hogy egyszerűen szükségünk van valami változtatásra, hogy még komfortosabban érezzük benne magunkat, vagy csak egyszerűen unjuk a designt. Sok mindent otthon, házilag is meg lehet oldani, persze ez több időt vehet igénybe, mintha egy profit kérnénk fel erre, de emellett jelentős pénzt spórolhatunk meg vele. Vannak olyan munkák, amit azért nem csinál meg az ember, még ha úgy is gondolja, hogy van némi affinitása a dologhoz, jobb azt szakemberre bízni.

Mi például a festést magunk szoktuk megoldani, már nagyon profik vagyunk benne. Igazi csapatmunkát igényel, mi mindig nagyon jól szórakozunk közben, bár a végére általában megbánjuk kicsit, hogy belevágtunk, de a végeredmény mindig feledteti velünk a fáradalmakat és örömmel konstatáljuk, hogy igenis megérte a fáradtság. Nem vagyok a fehér falak híve, nekem kicsit „kórházas”, ezért szeretek minden helyiséget más színűre festeni, bár a nagyon élénk vad színeket igyekszem elkerülni, inkább a pasztell árnyalatokat részesítem előnyben, nagyon kellemes hangulatot tud teremteni egy jól kiválasztott szín. Arra is szoktam időt szánni, hogy melyik szín milyen hatással van az emberre, mindig az a cél, hogy a hálóba mindenféleképpen valami nyugtató szín kerüljön a falra.

A lakberendezés nagyon jó szakma, csak sajnos hazánkban egy nagyon vékony társadalmi réteg engedheti meg magának ezt a fajta luxust. Így mikor eljátszottam a gondolattal, hogy belevágok egy ilyen vállalkozásba, ez is átfutott az agyamon. Manapság amúgy is szinte minden az ismeretségen múlik, így inkább lemondtam erről az álmomról, elvégre csak meg kellene élni valamiből, és én ezt a rizikót sajnos nem vállalhatom be anyagi megfontolás miatt. Ha anyagilag megtehetjük, akkor a csillagos ég csak a határ ami a lakberendezést illeti, bármit kiviteleznek, amit a fejünkbe veszünk, ha kell az egész belső teret átalakítják nekünk. Csak meg kell álmodni álmaink lakását, és már csak pénz és némi idő kérdése az egész. A bútoroktól kezdve a világítástechnikán át a különböző kiegészítők beszerzéséig mindenről gondoskodnak. Ha a lakás úgy kívánja elrendezése miatt, praktikus lehet helytakarékosság szempontjából méretre gyártott bútorokat készíttetni. Persze nem feltétlenül van szükség lakberendezőre, ha némi jó ízléssel és kreativitással áldottak meg minket. A titok, hogy nagyon szét kell nézni a különböző áruházak kínálataiban, sokszor nagyon jó akciókat csíphetünk el, csak idő és türelem kell hozzá, ha igazán jó fogásokat szeretnénk.

Egy ilyen felújítást jól át kell gondolnunk, mielőtt belevágunk, mind anyagi, mind idő szempontjából. Én mondjuk egy esküvő szervezéséhez tudnám hasonlítani, merem ezt úgy állítani, hogy már mindkettőn átestem. Hatalmas odafigyelést és türelmet igényel mindkét folyamat, néha idegőrlő is tud lenni, főleg ha valami nem úgy és nem akkor történik, ahogy azt mi megterveztük. Némelyik bútort épp oly nehéz kiválasztani, mint a menyasszonynak a ruhát. Az esküvői procedúrán mondjuk, jobb esetben egyszer megy keresztül az ember élete során, manapság sajnos nem ez a tendencia. Sok nő kergeti az álmot, hogy végre férjhez mehessen, valakinek sikerül megtalálni valóban az igazit, sokan csak megalkudnak, hogy végre ők is magukra ölthessék a menyasszonyi ruhát. De hát mindenki úgy éli az életét, ahogy szeretné, mindenki eldönti, számára mi a fontos. De sajnos hiába a nagy felhajtás, ha pár év után és elválnak az emberek és nem tartanak ki egymás mellett.

Én ennél sokkal kitartóbbnak gondolom magam, így amit elterveztem, mindenféleképpen végigviszem, legyen szó a lakásfelújításról, vagy a másiknak az esküvőn tett ígéretről. Hiszem, hogy ami elromlott, azt meg lehet javítani, legalább is meg kell próbálni, mielőtt kihajítanánk.