A legjobb design nem csak szép, de hasznos is

Sok mindenről beszéltünk már azzal kapcsolatban, hogy miként lehet egy házat kicsinosítani, vonzóvá, otthonossá tenni. Milyen apró trükkök vannak, amikre odafigyelvén hatalmas változásokat érhetünk el. Külső és belső designokat is végigvettünk, így aki gyakran olvassa az oldalt, az tudja, hogy mit kell tennie ahhoz, hogy barátai állandóan dicsérjék otthonát. Most egy egészen új dologgal állok elő. Abban azt hiszem, mindannyian egyetértünk, hogy az a legjobb dekorációs elem, ami nem csak szép, de kifejezetten hasznos is. A napelem rendszerek kifejezetten ebbe a kategóriába tartoznak. Aki meg akarja tudni, hogy miért, az olvassa végig ezt a szösszenetet, vagy kattintson a fentebbi linkre bővebb információkért.

Tehát a napelem önmagában véve nem képvisel különösebb esztétikai értéket egyszínűségével. Azonban a megfelelő körítéssel nagyon is modern és fejlett külsőt kölcsönöz házunknak. Ráadásul ez nem is minden, hiszen talán az egyik leghasznosabb eszközről beszélünk, ami egy ház körül előfordulhat.

Először is tisztázzunk egy lehetséges félreértést. A napelem és a napkollektor nem ugyan az. A napkollektor ugyanis a nap hőjét dolgozza át energiává, míg a napelemes rendszerek a fény elektromágnességét hasznosítják, így generálva áramot. Fontos, hogy ezt ne keverjük össze.

Az egyik legnagyobb pozitívuma az ilyen rendszereknek talán az, hogy megújuló energiaforrást használnak az áram termelésére, ezért nem szennyezik a környezetünket. A mai globális felmelegedéses helyzet idején, nem árt gondolni a saját és unokáink jövőére is, és ha már gondolunk rá, akkor tegyünk is érte. Egyszer voltam egy környezetvédelemmel foglalkozó konferencián, ahol a mottó nem más volt, mint ”Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan”. Ha mindenki odafigyelne rá, hogy csak a saját környezetében a lehető legkörnyezetkímélőbb módon éljen, már az komoly hatással lenne szerte a világon. Egy ilyen rendszer telepítése, és az átállás a fosszilis energiaforrásokról az alternatív módokra óriási változásokat hozhat.

De persze ne csak az önzetlen célokat említsük, elvégre is ez egy pénzügyi befektetés, nyilván fontos, hogy ne csak erkölcsileg, szellemileg érje meg, hanem pénzügyileg is. Szerencsére az is, aki csak ebben gondolkozik, csupa jó híreket hallhat. Korábban sokan azért nem akartak átállni ilyen áramtermelésre, mert a kezdő költségek túl magasak voltak és csak jó pár évtized után térült volna meg a befektetés. Ez azonban mára már nem igaz. A technológia folyamatos fejlődése miatt egyre könnyebben és olcsóbban juthatunk hozzá ilyen eszközökhöz, ráadásul mind az Európai Unió, mind a magyar kormány egyre több támogatást ad az ezzel kapcsolatos beruházásokra. Ennek köszönhetően egy ilyen projekt egyre inkább kezd elmozdulni a középtávú befektetések kategóriájába.

A fő hasznot az hozza, hogy ami áramot megtermelünk magunknak, azt nem kell kifizetni a szolgáltató felé. A plusz áramot elvileg el is tudjuk adni, bár ez már kissé macerásabb dolog. Ehhez ugyanis számlaképesnek kell lennünk, és egyelőre rengeteg papírmunkával jár. Az engedélyek beszerzése sem egyszerű, ráadásul a szolgáltató is csökkentett díjat fizet az általunk termelt áramért, így alaposan át kell gondolni, hogy eladásra is akarunk-e termelni, hogy az áram mellé feszültséget ne termeljünk magunknak. A leggyorsabb megtérülést minden esetre mindenképp az hozza, ha lenullázzuk a villanyszámlánkat a napelem rendszer segítségével.

Természetes a hatékonyság szempontjából az előfeltételek sem hanyagolhatók el. A tökéletes működéshez megfelelő tájolás kel, ami ideális esetben déli, vagy ahhoz közelít. A dőlésszög sem mindegy, hiszen fontos, hogy a nap sugarai a megfelelő szögben érkezzenek be. Hozzá kell tenni, hogy az ideálistól való eltérés minimális különbségeket okoz a teljesítményben. Ami inkább fontosabb még, az a tető teherbírása. Ezek a rendszerek elég komoly súllyal rendelkeznek, ezért nem árt, ha biztosak vagyunk benne, hogy nem fog a fejünk re esni.

Természetesen nem csak a tetőre lehet telepíteni ezeket a paneleket, így hol ideálisabb helyen van a földön, ott megtehetjük, hogy oda építtetjük, de ehhez számolnunk kell azzal, hogy több helyet fog elfoglalni.

Amennyiben tehát egy olyan háztartással szeretnénk rendelkezni, amire őszintén mondhatja bárki, hogy a legmodernebbek között van, ráadásul környezet barát és pénzügyileg is kifejezetten hasznos. A többi design elem mellett tökéletes helyen van a napelem is, így ne féljünk belevágni, ha megvan rá a keretünk.